General

Fenixhof

De hoek tussen de Vogelmarkt en de Kortedagsteeg is een bijzondere plek in Gent; er komen verschillende winkelstraten samen, één van de belangrijkste marktpleinen van de stad – de prestigieuze Kouter – bevindt zich op slechts een boogscheut en er zijn vlotte verbindingen met het openbaar vervoer én voldoende parkeergelegenheid in de onmiddellijke omgeving.

Het hoekpand was sterk afgeleefd; vandaar dat Sum in samenwerking met de opdrachtgever een nieuw stedelijk project wou realiseren dat meer was dan louter een herinvulling van het bestaande. Na een grondig debat met de opdrachtgever, de bevoegde instanties, verschillende adviesorganen en andere belanghebbenden werd een project uitgewerkt dat balanceert tussen het esthetische, economische, stedelijke en volummetrische.

Het project voorzag erin het gebouw volledig te strippen en te herintegreren in het stedelijk weefsel. Op de gelijkvloers en de eerste twee verdiepingen werd een dubbelhoge winkelruimte met mezzanine voorzien, daarboven werden negen appartementen gecreëerd.

Er werd naar gestreefd om het project naadloos in de bestaande stedelijke context in te passen. Daarom wordt een subtiele architectuur voorgesteld, die niet bruskeert, maar aansluiting zoekt bij haar buren. De bestaande gevelritmering wordt behouden en doorgetrokken tot op de gelijkvloerse verdieping. In de nieuwe, meer performante gevel blijft ook duidelijk de voormalige verticale structuur behouden, zij het in een hedendaagse vormentaal. De verticale vinnen hebben behalve een esthetische en isolerende functie ook een belangrijke signaalfunctie. Door de interne lichtarmaturen wordt die verticale gevelopbouw extra in de verf gezet.

Op de hoek van de Kortedagsteeg en de Vogelmarkt wordt het gebouw meer ingrijpend getransformeerd. De straathoek wordt rechtgetrokken in een nieuw kopvolume. Met de rechte hoek realiseren we zowel aan de Vogelmarkt als aan de Kortedagsteeg een volwaardige voorgevel. Hier wordt de glazen massa van het gebouw doorbroken door balkons en op de onderste verdiepingen wordt het winkelvolume doorgetrokken.

Dit project wil bovenal een doordacht en geïntegreerd antwoord bieden voor winkelen en wonen in het Gentse stadscentrum.

Near

  • Historisch centrum
  • Openbaar vervoer (voor de deur)
  • Centraal gelegen in het hart van Gent
  • Scholen, musea, theater, stadsparken op wandelafstand
  • Centraal gelegen tussen de premium-winkels
  • Zeer vlotte verbinding naar E40/E17

Details

OPGELEVEVERD : April 2015

1 Winkelunit 600m²

9 Appartementen 75m² – 180m²

5 autostaanplaatsen met liftsysteem

Adres : Vogelmarkt 1 – 25, 9000 Gent

Partners

Sales information

Immo DaVinci

www.immodavinci.be

info@immodavinci.be

Tel : 0488 14 62 77

UITVERKOCHT !